CARTIERUL RIEDENBURG

Frumusetea de a locui in Salzburg


Numai spațiul de locuit nu este de ajuns pentru a creea o zonă rezidențială bună. Exemplul fostei cazărmi Riedenburg din Salzburg arată rolul important al arhitecturii peisagere.


Ideea de bază

În concept, noile terenuri sunt integrate în structurile din jur, oferindu-le rezidenților și vecinilor posibilități de conectare și locații pentru a-și petrece timpul. Proporțiile spațiilor urbane și publice variază în cadrul cartierului, însă toate zonele sunt unificate într-un concept global coerent. Kirsten Schomakers, arhitect la Agence Ter.de GmbH Landschaftsarchitekten, a jucat un rol esențial în dezvoltarea conceptului pentru spațiile deschise ale noului cartier rezidențial.

Ea explică ideea astfel:

Spațiul deschis ar trebui să ofere atmosfere diferite, de la intrări semi-private, în imediata vecinătate a apartamentelor până la piețe urbane, de la locuri liniștite până la spații ocupate și aglomerate. În ciuda dezvoltării dense, Rainberg ar trebui să fie mereu usor de explorat și spațiul deschis al cartierului ar trebui să ofere orientare.

Integrarea în mediul înconjurător se realizează prin intermediul a trei elemente de spații deschise, care diferă prin efectul lor spațial, dar toate se deschid către est spre zona verde Rainberg, care se află direct în vecinatatea cartierului respectiv. Acest lucru creează echilibru între urban și natura și intre nevoile diferite ale locuitorilor și ale vecinilor. Cele trei pasaje peisagistice sunt:

  • zona de intrare urbană spre nord
  • zona verde topografică
  • zona de intrare din sud


O vedere asupra cartierului rezidențial Riedenburg din Salzburg, deschis în septembrie 2018




Zona de intrare urbană spre nord

Piata Kattundruckerplatz, cu un design urban, este situată la intrarea nordică. Pe lângă o stație de transport public, această zonă are o cladire în stil Biedermeier, care a fost folosită ca grădiniță până la începerea construcției (care s-a mutat într-o clădire nouă in zona). Plaza funcționează, de asemenea, ca o zonă de primire și recepție pentru cladirile de birouri de acolo. Elementele de design de pe Kattundruckerplatz sunt inspirate din vechea meserie a imprimarii pe bumbac. Plaza este împărțită de arbori americani din lemn galben plăcut mirositor, plantați în grupuri. Acești copaci erau folositi in trecut pentru obtinerea unui colorant textil, amintindu-se astfel de vremurile cand o imprimerie de bumbac era situată în apropiere.



Zona de intrare nordică, cu copaci americani galbeni plăcut parfumați




Zona verde topografică și zona de intrare din sud

Un spațiu verde mare în mijlocul terenurilor este un loc bun pentru întâlnirile publice și pentru ca oamenii să-și petreacă timpul. Acest spațiu deschis începe într-un cadru urban, la intrarea vestică spre Moosstrasse, cu o grădiniță și o clădire comunitară și se extinde spre Leopoldskronstrasse la capătul estic.



Spațiu verde mare, care se întinde de la intrarea vestică la marginea estică


Designul este de așa natură încât sa atragă privirea asupra spatiilor verzi din Rainberg. Există numeroase locuri cu vedere și spatii pentru recreere. Această zonă este traversată de alei și piste de biciclete. La frontiera de est un zid pentru izolare fonica protejează împotriva zgomotului traficului de pe Leopoldskronstrasse.



Bariera de zgomot modelată pe marginea estică servește drept platformă de vizionare pentru Rainberg și poate fi folosită în timpul iernii pentru sanie


Zona de langa bariera de zgomot este modelată astfel încât să poată fi utilizată pentru ședere, iar iarna pentru săniuș. Deasupra, o mică platformă de vizionare oferă o vedere a Rainbergului și o vedere de ansamblu a noului cartier. În partea de sud, la intersecția Sinnhubstraße / Leopoldskronstraße, se deschide zona celui mai sudic cluster. Copacii de diferite tipuri definesc locul. Prin clădirea cu cărămidă aparenta, renovată pentru utilizarea culturală, plaza se conectează la zona de intrare a noului centru cultural.



Clusterul cel mai sudic se deschide, de asemenea, în direcția Rainberg




O mică pata de culoare face diferența

Noile clădiri rezidențiale și de birouri de pe amplasament sunt grupate în grupuri de trei clădiri. Acest lucru se realizează prin terasele semi-private din curte, care se remarcă din restul peisajului, printr-o diferență minoră de nivel, dar amenajarea spatiului verde contribuie, de asemenea, la efect. În fiecare cluster, fațadele exterioare și verdeața sunt armonizate în culori pentru a obține un echilibru estetic al tonurilor calde și reci. Terasa curții fiecărui cluster, în combinație cu fațada verde și cea exterioară, creează astfel o atmosferă specială care se va schimba pe parcursul anotimpurilor. Pentru a relativiza vizibil mărimea clădirilor rezidențiale, planurile prevăd pomi fructiferi de culori adecvate, inclusiv cireșe, măr, pere și mosmon. Această organizare în clustere colorate oferă de asemenea orientare pe drumul din Cartier.



Clădirile noi sunt grupate în grupuri de câte trei; fațadele exterioare și verdeața sunt armonizate prin culori




Aleile din cartier și vederile

O alee traverseaza cartierul de la nord la sud, conduce pietonii prin spațiile verzi, conectează clădirile și creează locuri imbietoare pentru petrecerea timpului și zone de acces. Aleea nu este dreapta, buclele sale urmarind terenul si oferind acces la toate zonele publice. Apartamentele și terasele din curte sunt ușor înălțate, permițând o buna vedere în zona exterioară multifunctionala și cu verdeață.



Clusterele arhitecturale sunt completate de trei elemente: cele trei zone de trecere care se deschid spre terasele Rainberg (stânga, centru, dreapta), cu intrări private (galbene) și aleea cu zone de activitati (verde)




Cum poate arhitectura peisagistica să devină mai sustenabilă?

Kirsten Schomakers știe răspunsurile la această întrebare. Utilizarea copacilor și a plantelor indigene și a materialelor furnizate din surse din apropiere face ca zonele publice să fie rezistente in timp. Schomakers subliniază importanța spațiilor verzi:

Zonele verzi colectează apă, îmbunătățind climatul urban. Pe lângă faptul că reprezintă un bun element de design, ele sunt esențiale pentru crearea de spații de înaltă calitate, în care oamenii se bucură de petrecerea timpului. O acoperire suficientă a solului pe terasele de pe plansee și a garajului subteran împiedică încălzirea structurilor și realizeaza eliberarea lentă a apelor pluviale în mediul înconjurător.

Puteți citi mai multe despre provocările de drenare din cartierul Riedenburg aici.

Aveți si dumneavoastră nevoie de o soluție sustenabilă de drenare a apelor de suprafata? Specialiștii noștri vă vor sfătui cu plăcere.
Ne gasiti aici Tel: +40 357 41 38 84, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau www.bg-graspointner.com.

Gottfried Graspointner
Sales advisor north Austria
BG-Graspointner GmbH
share with
(0 votes)