Projekt Argyle Street Halifax

Rozwój centrum miasta.


Kiedy projekt budowlany stawia ludzi i ich potrzeby na pierwszym miejscu, możesz oczekiwać świetnych wyników. Kiedy w zeszłym roku przebudowano Argyle Street w Halifax, udało nam się rozwinąć potencjał tego ważnego węzła śródmiejskiego. Nowoczesna, przestronna i luksusowa ulica w stylu Plaza to nie tylko piękny obraz dla oczu. Jeśli chodzi o funkcjonalność, nowa Argyle Street spełnia również najbardziej różnorodne wymagania dotyczące nowoczesnego wzornictwa.


Arrow
Arrow
Lato ubiegłego roku - rozpoczyna się przebudowa Argyle Street w centrum Halifax. Opierając się na pomysłach architektów, komisji ekonomicznej a także właścicieli sklepów i społeczeństwa, powstaje przestronna ulica w stylu Plaza.
ArrowArrow
Slider

Dlaczego właśnie Argyle Street?

Znajduje się ona w samym sercu kanadyjskiego nadmorskiego miasta Halifax . Na tętniącej życiem Argyle Street rocznie organizowane jest około 2000 różnego rodzaju wydarzeń i uroczystości. Odbywają są tutaj spektakle teatralne, można posłuchać muzyki na żywo, DJ-ów oraz skorzystać z oferty licznych kawiarni i restauracji. Ponadto Argyle Street jest ważnym połączeniem dla pieszych w centrum Halifax.


Ideas for a bigger picture.

Because of Argyle Street’s importance, the municipality has sought the cooperation of the entire business community. Through public design sessions and consultations with special interest groups, the community came together. The development is the result of a cooperation between architects, local store owners and the local economic commission.

We managed to overcome any conflict of interest – there were no compromises on new Argyle Street, only a satisfying outcome. Competing with cities from all over North America, the Argyle Street project got 2nd Place at the People’s Choice Award, for “Best Urban Street Transformation”.


Ludzie mają większe znaczenie niż pojazdy.

Czymś co natychmiast przyciąga wzrok jest minimalistyczny obraz tworzony przez wielkowymiarowy bruk w stylu Plaza. Argyle Street stała się teraz bardziej przestronna, oferując mieszkańcom i turystom więcej miejsca i pretekst aby pozostać tutaj dłużej i odkrywać wciąż nowe jej zakątki. Jest to pierwsza kanadyjska ulica, która ma do zaoferowania całoroczne patio po lewej i prawej stronie jezdni. Wcześniej musiały być one budowane i ponownie usuwane przez samych handlowców i restauratorów. Całoroczne patio to dobra decyzja, biorąc pod uwagę, że sektor gastronomiczny jest tutaj zdecydowanie największym segmentem ponieważ stanowi aż 95%.

Efekt wizualny podkreślają zmiany wprowadzone w ruchu ulicznym - kierowcy mogą przejeżdżać przez Argyle Street, ale muszą zwracać szczególną uwagę na pieszych. Miejsca parkingowe zostały usunięte. Pozostały jedynie oznaczone miejsca dla samochodów dostawczych, na których mogą się one zatrzymywać jedynie na czas realizowanie dostaw. Dodatkowa przestrzeń spełnia wymogi prawne regulujące granicę między jezdnią a restauracjami. Podczas gdy wcześniej konieczne było wznoszenie tymczasowych barier, teraz ławki i drzewa spełniają tą funkcję i sprawiają, że nasz pobyt na Argyle Street jest jeszcze przyjemniejszy.


Przyciągające wzrok detale.

Nie można nie zauważyć szczegółów które pokazują wpływ, innowacyjność i zapotrzebowanie na jakość wszystkich zaangażowanych w stworzenie projektu. Na przykład bezpieczeństwo zostało podniesione przez bogato kontrastujące schematy kolorów chodnika. Zapewnia to osobom niedowidzącym lepszą orientację. Dotykowe pasy ostrzegawcze zastąpiły oryginalne krawężniki. Atrakcję życia nocnego stanowi częściowe zadaszenie z klimatycznym oświetleniem warstwowym, które można schować za naciśnięciem jednego przycisku.

Devin Segal z biura architektonicznego i projektowego “Ekistics plan + design” był odpowiedzialny za projekt jako architekt krajobrazu i konsultant techniczny. Zwraca uwagę na wysoki stopień swobody przyznany przez gminę.


Nasz projekt obejmował dwadzieścia sześć niestandardowych komponentów, które miasta często zaniedbują i które często są usuwane z projektu wykonawczego. Mieliśmy szczęście, że udało nam się przekonać decydentów do naszych zaleceń i sugestii

To zdecydowanie pozwoliło osiągnąć oczekiwane wyniki. Wysoka jakość materiału jest zauważalna wszędzie i przyczynia się znacząco do całościowego wrażenia.


Odwodnienie liniowe z wieloma korzyściami.

Gdy biuro projektowe “Ekistics plan + design” zasugerował poprawę drenażu za pomocą systemu odwodnień liniowych FILCOTEN® pro, urzędnicy odpowiedzialni za obsługę i konserwację zostali szybko przekonani: mocowanie żeliwnych rusztów przykrywających korytka odwadniające za pomocą śrub z wymiennym gniazdem, co umożliwia łatwą wymianę w przypadku uszkodzenia zapewnia trwałość i wieloletnie bezproblemowe funkcjonowanie odwodnienia liniowego o długości prawie 300 metrów. Ponadto względy ekologiczne również odegrały ważną rolę w wyborze systemu odwadniającego. Od produkcji po montaż, FILCOTEN® jest materiałem szczególnie przyjaznym dla środowiska, wolnym od substancji toksycznych, trwałym i w 100% poddającym się recyklingowi. Ponieważ jest lekki, transport i montaż są bardzo ekonomiczne.

Aby dobrać ruszty odpowiednie zarówno dla ruchu pojazdów jak również dla pieszych, zastosowano ruszty w klasie obciążenia E 600. Decyzja o zastosowaniu FILCOTEN® pro wyniknęła z uwagi na burzliwą pogodę występującą w tym regionie. Jesienią i zimą nadmorskie miasto doświadcza nagłych zmian pogody, wiąże się to ze zmiennie występującymi opadami śniegu, deszczu, jak również z istotnymi zmianami temperatury i wynikającą z tego odwilżą. Dzięki wybranej szerokości nominalnej 200 mm system odwodnień liniowych jest w stanie zbierać i odprowadzać zwiększoną objętość wody opadowej. Korpusy korytek odwadniających FILCOTEN® pozostają nienaruszone, nawet gdy dochodzi do gwałtownych zmian temperatury.


Ulica pełna satysfakcji

Nowa Argyle Street wzbogaca życie miasta Halifax, ponieważ spełnia potrzeby ludzi w zakresie funkcjonalnej architektury. Teraz gdy system odwodnienia był w stanie udowodnić swoją efektywność w zimnych porach roku, będziemy musieli poczekać do wiosny i lata, aby zobaczyć jak nowa Argyle Street rewitalizuje ruchliwe centrum miasta. Bardzo dziękujemy naszemu Partnerowi, Soleno i społeczności Halifax, którzy umożliwili nam udział w tym projekcie. Dziękujemy również Devinowi Segalowi z biura projektowego “Ekistics plan + design” za pomoc przy tworzeniu tego artykułu.

Dla tych z Państwa, którzy niebawem będą mieli okazję zwiedzić kanadyjskie miasto nadmorskie, polecamy ten film z City of Halifax o projekcie Argyle Street.




Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zaletach FILCOTEN® pro dla swojego projektu, zapoznaj się z naszą broszurą dotyczącą produktu.

Daniel Crevier
Director Sales
BG-Graspointner | Canada
udostępnij przez
(1 Vote)