RESIDENTIAL QUARTER RIEDENBURG

Salzburg’s living beauty


Housing alone does not make for a great residential quarter, and the former Riedenburg barracks in Salzburg demonstrates the crucial role of landscape architecture.


The basic idea

In the concept, the new grounds are integrated into the surrounding structures, offering residents and neighbors possible ways to connect and places to spend their time. The proportions of urban and public spaces vary within the Quarter, but all areas are unified within a coherent overall concept. Kirsten Schomakers, an architect at Agence Ter.de GmbH Landschaftsarchitekten, played a key role in developing the concept for the new residential district's open spaces.

She explains the idea thus:

The open space was to provide differing atmospheres ranging from semi-private entry areas right near the apartments to urban plazas, and from quiet places to spend time to bustling, busy spaces. Also, the Rainberg outcrop was to remain visible at all times despite dense development, with the open spaces in the Quarter helping people find their way.

Integration into the environment is achieved through three elements of open spaces which differ in their spatial effect but all open up eastwards toward the green Rainberg, which directly abuts the Quarter on that side. This creates balance between urbanity, nature and the different needs of residents and direct neighbors. The three landscape passages are:

  • the urban entrance area to the north
  • the topographical green zone
  • the southern entrance area


A view of the Salzburg Riedenburg residential quarter, opened in September 2018




Urban entrance area to the north

The Kattundruckerplatz plaza, in an urban design, is located at the northern entrance. In addition to a public transport stop, this area features a Biedermeier-style villa that was used as a kindergarten until construction began (which relocated to a new building on the grounds). The plaza also functions as a forecourt and reception zone for usage by the office and small business tenants there. The design elements on the Kattundruckerplatz are inspired by the craftsmanship of cotton printers. The plaza is divided up by pleasant-smelling American yellowwood trees planted in groups. These trees yield a textile dye, reminding of the time when a cotton printing works was located in the area adjacent.



Northern entrance area with pleasantly fragrant American yellowwood trees




Topographical green zone and southern entrance area

A large greenspace in the middle of the grounds is a good spot for public gatherings and leisure time. This open area begins in an urban setting at the western entrance to Moosstrasse with a kindergarten and community building and extends to the Leopoldskronstrasse at the eastern end.



Large greenspace reaching from the western entrance to the eastern outskirts


The design is such that it draws one's gaze across the grounds to the green mass of the Rainberg. There are numerous viewing points and places to spend time and enjoy recreation. This area is traversed by footpaths and cycle paths. A noise insulation wall at the eastern border protects buffers against traffic noise on the Leopoldskronstrasse.



The noise barrier on the eastern outskirts shown in the model serves as a viewing platform for the Rainberg, and can be used for sledding in the winter


The area at the noise barrier is modeled as a place for people to spend time, and for sledding in winter. A small lookout platform affords a view of the Rainberg and out over the new Quarter. The southernmost cluster opens up to the south, at the intersection of the neighboring streets. Single trees of various kinds punctuate the plaza. By the clinker brick building, re-purposed for cultural usage, the plaza connects to the entrance area of the new cultural center.



The southernmost cluster also opens up in the direction of the Rainberg




A little color makes quite a difference

The new residential and office buildings on the site are grouped into clusters of three buildings. This is achieved through semi-private courtyard terraces that stand out from the rest of the park-like landscape through a minor difference in level, but the greenery concept also contributes to the effect. In each cluster, the exterior facades and greenery are color-coordinated to yield an aesthetic balance of warm and cool tones. The courtyard terrace of each cluster in combination with the greenery and exterior facades thus creates a unique atmosphere that will change throughout the seasons. To visually relativize the size of the residential buildings, plans provide for fruit trees of appropriate colors, including cherry, apple, pear and medlar. This organization into colored clusters also provides orientation on one's way through the Quarter.



The new buildings are grouped in clusters of three; the exterior facades and greenery are color-coordinated




Path through the Quarter and views

A path runs through the Quarter from north to south that takes pedestrians through the open greenspaces, connects buildings, and creates inviting places for spending time and entrance areas. Instead of a straight course the path meanders and winds its way through the grounds, providing access to all public areas. The apartments and court terraces are slightly elevated, allowing a view into the varied outdoor area with diverse usages and greenery.



The architectural clusters are complemented by three elements: the three passage areas opening toward the Rainberg (left, center, right), courtyard terraces with private entrances (yellow) and the path with activity areas (green)




How can landscape architecture be made more sustainable?

Kirsten Schomakers knows answers to this question. For using indigenous trees and plants and materials supplied from nearby sources makes for public areas that are robust and timeless. Schomakers emphasizes the importance of greenspaces:

Green areas collect water, improving the urban climate. Besides being a good design element, they are key for creating high-quality spaces where people enjoy spending time. Sufficient soil cover on roof terraces and underground parking garages prevents structures from heating up and releases rainwater slowly into the environment.

You can read more about the drainage challenges in the Riedenburg Quarter here.

Are you in need of a sustainable drainage solution? Our specialists will be pleased to support you.
Just contact us via tel: 0043 6233 89 00 0, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. or on www.bg-graspointner.com.

Gottfried Graspointner
Sales advisor north Austria
BG-Graspointner GmbH
share with
(1 Vote)