RIEDENBURG LAKÓNEGYED

Mindig van egy megoldás. Vagy akár kettő.


Egyes projektek esetén előfordul, hogy előre nem látható kihívásokkal kell szembenéznünk. Ilyenkor olyan spontán megoldásokat kell találnunk, amelyek a kivitelező elvárásainak és a műszaki előírásoknak is egyaránt megfelelnek.



Arrow
Arrow
1. Az egykori Riedenburg laktanya helyén 316 új lakás épült, mely minden korosztály igényét kielégíti.
ArrowArrow
Slider


Új lakónegyed sokféle igénnyel

Salzburgban a korábbi Riedenburg laktanyák helyén 2018 óta 22 épületet, benne 316 új lakást építettek fel, családok, egyedülállók, és idősek legkülönbözőbb igényeihez igazítva. Ez a lakónegyed egy magas fallal körülvett 35.000 nm nagyságú terület, melyen kizárólag gyalogosan és kerékpárral lehet be- ill. keresztülhajtani. 5000 négyzetméteres játszótérrel és óvodával is rendelkező parkja van, valamint számos kereskedelmi helyiséggel, orvosi rendelővel, illetve kávézóval tették vonzóvá a lakónegyedet az ide költözők számára.



Modern közlekedési koncepció

Egy több, mint 300 férőhelyes mélygarázst terveztek több be- és kijárattal. Ezt egy 20 férőhelyes felszíni parkoló és egy 830 kerékpár részére kialakított tároló, továbbá két elektromos járműtöltőállomás egészíti ki.



Mélygarázs kontra vízelvezetés

A projekt egyik legnagyobb kihívását a mélygarázs vízelvezetésének megoldása jelentette. Az eredeti tervek szerint a felszíni területek csapadékvízelvezetéséhez pontszerű vízelvezetést terveztek. Az alattuk fekvő mélygarázsak esetében pedig több helyen mennyezeti nyílásokat alakítottak volna ki.

Markus Unterberger, a BG-Graspointner műszaki tanácsadó kollégája az alábbiakat nyilatkozta:

A mennyezeti nyílások kialakítása meglehetősen költséges lett volna, emellett pedig az épület szerkezetének a statikáját is jelentősen gyengítette volna. A pontszerű vízelvezetés tehát egyáltalán nem tűnt jó megoldásnak.


A megoldás keresése sikerrel járt

Albert Eberdorferrel, a Geologie-Wasser-Umwelt GmbH ügyvezetőjével történt szoros együttműködésnek köszönhetően sikerült közös alternatív megoldást találnunk.

Eberdorfer az alábbiakban vázolja fel a projekt egyik fő problémáját:

A mélygarázs esetében nem állt rendelkezésre megfelelő lejtés. Ezen kívül a kifolyások magassága nagyon alacsont, mivel a mélygarázs kialakítása és a talajszint egymással ellentétes irányba fut.

A közösen kifejlesztett megoldásokhoz hidraulikai számításokon keresztül vezetett az út. A szükséges csapadékvízelvezetési kapacitás biztosításához néhány helyen szélesebb folyóka beépítése mellett döntöttünk. Több határos felület vízelvezetését közvetlen a fő folyókaszakaszba irányítottuk. A terület két pontjában, főként a játszótéren különleges konstrukció kialakítására volt szükség. Mivel itt a lejtés rendkívül kicsi volt, egészen mély folyókák kerültek beépítésre és egy betonék beépítésének a segítségével mesterséges lejtést adtunk a felületnek. Ennél a megoldásnál a FILCOTEN® HPC anyag ideális megoldásnak bizonyult, hiszen az ásványi alapanyagnak köszönhetően a betonékkel tartós kötést tudott kialakítani. Ezzel a megoldással végül megfelelő beépítési magasságot tudtunk elérni. Az összegyűjtött esővizet a folyókarendszer föld alatti szikkasztórendszerbe vezeti el. A mélygarázs és a parkoló esővize csatornarendszer segítségével kerül elvezetésre.

Eberhofer a végeredménytől elégedetten és a BG környezetbarát folyókáitól lelkesülve nyilatkozott.

Nagyon fontos, hogy a fenntarthatóság témáját már a projekt kezdetekor figyelembe kell venni. Egy olyan anyagnak, amely 100%ban újrahasznosítható, egyértelműen csakis előnyei vannak.


Gottfried Graspointner, a BG-Graspointner értékesítési tanácsadója pozitív következtetéseket vont le, és úgy látja, hogy a projekten belüli sikeres együttműködésnek számos összetevője volt:


A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy mind műszaki, mind gazdasági szempontból a legjobb megoldást találjuk meg, melyet aztán határidőre is teljesíteni is tudunk. Az építészek, tervezők és kivitelező számára mi többek voltunk mint egyszerű problémamegoldók.


Önnek is különleges megoldásokra van szüksége? Keressen bennünket bizalommal a www.bg-graspointner.com oldalon található elérhetőségeinken.



Ne szalassza el a folytatást:

A következő részben részletesen bemutatjuk a riedenburgi lakónegyed szabadidőközpontjának koncepcióját.



A projekt adatai


Projekt neve: Riedenburg lakónegyed

Helye: Salzburg

Beépített folyókatípusok: FCT pro G NM 150 // FCT pro V NM 100 // FCT pro V NM 100 mini M=80 // FCT pro V NM 150 mini M=170, M=120, M=100 // FCT pro V NM 200 // FCT pro V NM 200 mini M=200 // BG TE Terasz résfolyóka E, RSZ18, zárt, állítható magasság 80-130 // BG-FA Homlokzati folyóka V RSZ 130, fix beépítési magasság 55, kétoldalon perforált // BG-FA Homlokzati folyóka, V RSZ 200, fix beépítési magasság 55, kétoldalon perforált // BG-FA Homlokzati folyóka, V RSZ 250, fix beépítési magasság 55, kétoldalon perforált // BG-FA Homlokzati folyóka, V RSZ 250, fix beépítési magasság 90, kétoldalon perforált

Össz folyóméter: 1.558 m

BG-Műszaki osztály :Hidraulikai számítások, egyedi megoldás mesterséges lejtés kialakításához

Beruházó: GSWB Salzburg

BG-Projektteam: Gottfried Graspointner, Markus Unterberger

BG-Kereskedelmi partner: Würth Hochenburger GmbH in Salzburg

Építész/tervező: DI Albert Eberdorfer (Geology Water Environment GmbH) // DI Mag. Otmar Stöckl (landscape architect) Schwarzenbacher // Struber Architekten ZT GmbH // Fally & Partner Architekten ZT GmbH

Kivitelező: Generalunternehmer RHZ Salzburg // Garten-Landschaftsbau GmbH





Gottfried Graspointner
Sales advisor north Austria
BG-Graspointner GmbH
share with
(0 votes)